Biler slides under kørslen, og derfor bør man efter en periode gå flere vigtige systemer igennem, så man kan være helt sikker på, bilen virker fuldt tilfredsstillende. Hvis man vil undgå ulykker og motornedbrud, så skal man minimum sørge for at overholde de serviceeftersyn, der er anbefalet i bilens servicebog.

Man må endelig ikke anvende en bil, som ikke er godkendt til at trække campingvognens vægt, og man bør altid tjekke bilens vigtigste styre- og bremsesystemer, før en tur med campingvognen. Man udsætter både sig selv og andre for livsfarlige situationer, såfremt bremser og styretøj er i uorden. En campingvogn belaster både bilens trækevne samt styreevner, så derfor må man heller ikke køre så stærkt med en campingvogn, og bilen kan også nemt være sværere at styre.

Bremsevæsken er vigtigste tjekpunkt

Ved et serviceeftersyn er det vigtigste at kontrollere mængden af bremsevæske på bilen. Hvis bremsesystemet svigter på bilen under kørslen med campingvogn, så er der alvorlige problemer i vente. En campingvogn eller en tung trailer vil nemlig automatisk stille større krav til bremserne på bilen, da bremselængden vil være noget længere end normalt uden påhæng. Derfor skal man sænke farten og bremse ned i god tid før forhindringer såsom langsom trafik, trafiklys, sving og lignende. Hydraulikken i bilen skal være i orden, før det er tilrådeligt at køre i bilen.

Man skal huske på, at bremsevæske er en olie, og når dette hældes på bilen fra en lukket beholder, så begynder den at optage fugtighed fra luften. Hver gang man påvirker bremsepedalen, så vil bremsecylinderen aktiveres, også opstår der risiko for fugt og snavs trænger ind i beholderen med bremsevæske. Her kan det blandes med og absorberes af olien. Man anvender ikke vand i stedet for olie, da olien har et meget højere kogepunkt.

Hvis der kommer vand i olien, så reduceres kogepunktet, og med varme bevægelige dele kan dette være direkte skadeligt, såfremt der kommer vand i bremsevæskebeholderen. Ved de regelmæssige serviceeftersyn hvert andet år eller ca. for 40.000 km kørsel tjekker man normalt bremsevæskestanden. Bremseslangerne må naturligvis ikke være utætte, da man derved slet ikke kan bremse, så tjek for pletter under bilen, når den holder parkeret. Man bør gennemgå systemet nøje for utætheder, hvis der ofte er brug for en lille påfyldning i bremsevæskebeholderen.

Hvor skal serviceeftersynet foretages?

Når man køber en ny bil, så vil autoforhandleren ofte give serviceeftersyn med i bilens pris gældende i de første to år. Alle bilens nødvendige serviceeftersyn vil normalt fremgå i bilens servicebog, der medfølger ved bilhandlen. Hvis man har købt en brugt bil uden servicebog, så bør man tage hen på værkstedet og få foretaget et nyt serviceeftersyn, så man har noget at gå ud fra fremover. Alle biler slides og skal have eftersyn jævnligt, og det gælder også luksusbiler som Audi. Disse biler skal ind på et autoriseret Audi værksted og have foretaget serviceeftersyn og tjekket olie, bremsere, styretøj, filtre mv.

Skrevet af: